Dokumenter til at sikre din sidste vilje | MyWay Begravelser
Få hjælp til din sidste vilje

Dokumenter til at sikre din sidste vilje

Du kan udfylde en række dokumenter, som hjælper dine efterladte med at efterleve de ønsker, du har i forbindelse med din død og begravelse.

Lav et dokument med dine sidste ønsker

Det kan være en rigtig god idé at lave et dokument, der forklarer, hvad du gerne vil have, der skal ske ved din død.

MyWay Begravelser tilbyder hjælp til at udfylde et sådan dokument. Vi rådgiver også om, hvilke valg du kan træffe.

Spredning af aske

Hvis du ønsker at blive kremeret, og at din aske efterfølgende skal spredes over åbent hav, skal du udtrykke det skriftligt. Er dine nærmeste bekendt med din beslutning, skal de efterkomme dit ønske.

Du kan udfylde den særlig formular Spredning af aske over åbent hav og gemme den sammen med dine andre personlige papirer.

Obduktion

Nogle gange kan det være et lægefagligt ønske at foretage en obduktion af en afdød. Normalt kan en afdød person ikke blive obduceret, hvis enten du eller dine pårørende ikke tillader det.

Hvis du på forhånd ønsker at give tilladelse til, at du må obduceres efter din død, kan du udfylde et Obduktionsbevis. Det er et kort fra en af Sundhedsstyrelsens foldere, hvorpå du giver tilladelse til obduktion. Dermed behøver dine efterladte ikke skulle tage stilling til det, hvis det bliver relevant.

Der er ingen central registrering af obduktionsbeviset, så hvis du vil være sikker på, at på dine ønsker respekteres, skal du skrive det ned.

Hospitalet kan også begære en obduktion for at hjælpe lægevidenskaben. Denne type kræver dit skriftlige samtykke, mens du lever. Findes der ikke skriftligt samtykke fra dig, og dine nærmeste sætter sig i mod, må der kun foretages lægevidenskabelig obduktion, hvis politiet kræver det.

Organdonor

Når du er over 18 år, kan du selv bestemme, om du vil tillade transplantation af dine organer i tilfælde af hjernedød.

Du tager stilling ved at udfylde et donorkort og tilmelde dig donorregistret. Alle, der får et nyt gult sundhedsbevis, vil automatisk modtage folderen Organdonor Tag stilling sammen med dine nærmeste. 

Selv om du har meldt dig som organdonor, kan du lade donationen være under forudsætning af, at dine nærmeste også accepterer din beslutning den dag. det bliver aktuelt. Har du ikke besluttet dig før din død, er det op til dine efterladte at træffe beslutningen.

Donation til medicinsk forskning

Hvis du vil testamentere din krop til lægevidenskaben efter din død, er det ikke nok bare at skrive det ned – fx i en sidste-vilje-formular. Du skal udfylde en særskilt erklæring, som har samme gyldighed som et testamente.

Dokumentet donation til medicinsk forskning skal sendes til donationsordningen på enten Århus universitet, Syddansk Universitet eller København Universitet.

En tidsfrist på højst 4 dage efter døden er indtrådt, stiller krav om effektiv planlægning af begravelsen. Måske hænger din beslutning om donation til forskning sammen med et særligt ønske om en enkel begravelse i stilhed.

Husk, at en højtidelighed og efterfølgende mindesamvær har stor betydning for de efterladte – og at det derfor er en god ide at få snakket om dit ønske om medicinsk donation, inden du dør.

Saml dokumenter og informationer, så de er lette at finde

Har du særlige ønsker i forbindelse med din død og begravelse, er det en god ide at samle alle relevante dokumenter et sted, hvor de er lette at finde. Det gælder også, hvis du har tegnet særlige forsikringer eller lavet en opsparing til begravelsen.

Har du skrevet testamente, hjælper det dine efterladte meget, hvis du skriver navnet på din advokat ned.

Er der personer udover de nærmeste, som du vil være sikker på får besked om din død, så skriv også det ned.

Det er også en god ide at skrive ned, hvor du gemmer dine personlige log-in til sociale medier som facebook, LinkedIN og private adgangskoder til fx PC og telefon.

Uden kan det blive svært for dine nærmeste at lukke dem ned. Vil du gerne, eller helst ikke, have at din facebook-profil bliver omdannet til en mindeportal, så giv udtryk for din mening.

Nogen skriver deres egen nekrolog. Har du gjort det og har særlige ønsker til i hvilken avis, den skal bringes, så fortæl hvor.